Project: ‘The hole in the wall’ is reborn

By Taiyegun Simon-Ferry , CNN Written by

They call it the “hole in the wall” – a dingy section of office building in Manhattan that is home to the Blood Center.

The natural element illuminates and provides light to a terrace where it’s perfectly aligned with the sky, creating a jungle-like setting.

“This was a sudden accident of nature – a serendipitous location to use as an experimental place that could break new ground and show how tall and light can be combined,” says Jill Aile-Briggs, an art director based in London.

Jill Aile-Briggs, an art director based in London.

She launched a campaign to re-name the tower “the ‘frog hole,’ which is what the high up space is known as.”

The Blood Center, which has an urban planning permit, supports the demolition of its site, which is currently undergoing the conversion of a single-family row house into a 76-bed residential building.

Briggs wanted to send a message to her former employers.

“Instead of turning a blind eye, we wanted to put them back in their place as partners,” she says.

She argues the residential building will worsen traffic congestion in the area.

“But it’s pretty clear that if we don’t turn this hole in the wall into a living and breathing space, it will die out,” she says.

The Blood Center wants to use the property to store blood samples and it says it would face future challenges dealing with contaminants in the soil. It also needs the block to be upgraded and reinforced to make it environmentally and economically viable.

The Blood Center has built a center in the site with a retractable wall where storage and storage can be shared.

Its façade and walls are so sensitive they can be activated by the photographer’s hand. Aile-Briggs says as a society we are under pressure to maintain a 24-hour focus on what’s happening 24 hours a day. She says that with digital technology, people aren’t looking at a piece of light on the wall.

“The site is appropriate for both the enormous demands of the Blood Center and the lack of a surprise of it,” she says.

The fundraising campaign to raise $1 million to pay for the renovation of the side of the building directly above the “hole in the wall” has already been raised. The center decided to start a crowdfunding site for the refurbishment of the “hole in the wall” segment.

The previous building has only been open to the public for about 10 years, but Aile-Briggs thinks the “hole in the wall” side should be open to the public much longer.

Leave a Comment